Ordet Yoga härstammar från ordet “yuj” som betyder “sammanlänkning” och är ett levnadssätt och en filosofi för att sammanlänka sinne, kropp och själ.

Yoga ska helst utövas innan soluppgång eller solnedgång, på tom mage. Ät helst inget 2 timmar före ett pass och drick gärna vatten före och efter, men inte under passets gång. Varför? Jo för att vattnet kyler ner oss när vi vill vara mjuka och varma i kroppen. Annat som påverkar vår yogapraktik är tex kött, alkohol och cigaretter. Om du kan så undvik dessa innan/efter din praktik. Samtidigt som vi vill vara rena på insidan när vi yogar, så vill vi även vara rena på utsidan. Så ta gärna en dusch innan du kliver på mattan och ta av dig smycken och annat som kan vara i vägen.

Enligt Patanjali’s Yoga filosofi ska vi även följa de 8 yogagrenarna. Den första grenen är “yamas” som är yogans etiska riktlinjer. Där ingår bla icke-våld, att tala sanning, inte ha några begär samt inte dela sin sexuella energi för generöst. Den andra är “niyamas” som är vad vi ska göra. Här kommer tex renligheten in. Meditation och Pranayama (andningsövningar) ingår också i de 8 grenarna. Asanas (eller positioner) är bara en liten, liten del av vad yoga innebär. Den som är intresserad kan läsa mer i Patanjali’s Yoga Sutra.